Farnsworth House Addition

After I analyzed the Farnsworth House, I decided to study the concept of how the repetition of a simple  frame can form a more complex structure. While working with the frames I realized that they also affected the visual aspect of how a person inhabiting  within the frames viewed the spaces within the house and the outside world.

old plans

Plan and elevation

With the addition of my house, I wanted to solve two main problems. One was to allow the house to be habitable when the yearly flooding occurred, and the second one was to create a more private space. My addition is a suit with a living room, kitchen, bedroom and a bathroom; so that it serves as a temporary home in case the actual house is flooded. The addition is set higher above the ground, so that it works as a safety house from the flooding. My addition uses the roof of the Farnsworth house as the transitional platform from the open space to a more private one; as the Farnsworth House uses the smaller platform as a point of transition between the house and the nature (the house is a more private space too, when compared to nature). The problem of privacy  was solve through the repetitive pattern of frames. In private spaces such as the bathroom and the bedroom the quantity of frames is higher than in more public spaces such as the living room and the bathroom area; the  condensation of frames create a an almost wall-like structure.

house

Addition plans

These images represent a walk through the addition. The first picture shows the connection of the staris that go from the Farnsworth House to the addition. The second picture shows the area of the living room (left) and the kitchen (right). The third picture shows the transition stairs  from the living room to the bedroom.The fourth picture shows the bedroom (right) and a little part of  the bathroom. The rest of the images are views of the exterior of the structure. The repetition of frames do not only create a sense of privacy within the house. But due to the sunlight entering the house, the frames create shadows within the rooms that can be compared to the shadows created by the forest outside.

t12

4

5

7

68

With the image below I have tried to show how the landscape will be viewed from the inside of the Farnsworth House. The view among the frames of the addition, is clearly different from that of the open view of the house that is represented in red in the drawing.

Elvation view2.1 elevation

The study of the Farnsworth House this year, gave me the opportunity of learning about Mies van der Rohe, a major modernist architect. While doing the research and analysis of the house, I discovered his idea of “Less is more”, within the iconic building. I came across many other concepts while studying this house, which helped me expand my architecture vocabulary, such as skin and bones structure, morphed structures, tatami mat, open plan, among others. With the group discussions that we had as a bay, and with the guest critiques, I have improved my public speaking skills. I definitely feel more comfortable standing in front of an audience and expressing my ideas. One of the things that I enjoyed the most about this studio was drawing. I really liked how we were motivated on creating drawings that overlapped with one another. This was something I had never done before and I liked the outcome of them. I have also enjoyed writing on this web blog. This definitely helped me organize my thoughts and look at all my work, to prepare better for the presentations. Many times it happened to me, that at first I did not really know what I was trying to express with my project; however, after writing on the web blog my mind was more clear, and then I knew what I wanted to say. Finally, with this studio, I learnt the importance of the process. Whatever you make, drawing, models, panels, etc., need to evoke your architectural ideal. All of the above must serve to further explain a specific idea, so that the work speaks for itself.